Националният тим на България по бадминтон се класира за финалите на Европейското първенство за смесени отбори, което ще се проведе от 14 до 18 февруари следващата година във Франция.

Съставът, воден от Петя Неделчева и от нейния помощник Стилиян Макарски, победи Финландия с 3:0 на финала на квалификацията в столичната зала "Европа".

На смесени двойки Илиян Стойнов и Габриела Стоева спечелиха драматично срещу Антон Каисти и Ина Суутаринен с 21:16, 12:21, 21:15 за 38 минути, след което на сингъл мъже Даниел Николов надделя над Кале Колйонен с 21:17, 21:19 за 36 минути.

В третия мач на сингъл жени Калояна Налбантова разгроми Нела Сииласма с 21:8, 21:8 за 21 минути, за да донесе крайната победа на България с 3:0.

Най-добрите осем отбора ще участват на Европейското първенство за смесени състави от 14 до 18 февруари 2023 година във Франция. Мачовете в групите ще се играят в рамките на три дни, преди полуфиналите и финалната среща в следващите два дни.

"За мен беше най-важно да спечелим тази квалификацията. Днес най-вече първата среща беше основната ни цел. Във втория мач Даниел игра много силно и вече в третата очаквахме победата на Калояна, за да затворим мача с 3:0. За първи път се класираме за Европейско първенство в такъв формат с осем отбора и реално там според жребия ще видим какво ще се случи", коментира специално за БТА Петя Неделчева./БТА, /ИК/