С произведения от Й. Хайдн, В. А. Моцарт и Ф. Менделсон шуменската Симфониета заедно със Зорница Иларионова /цигулка/ и Мартина Табакова /пиано/ под диригентството на маестро Калина Василева ни обещават настроение в последните предпразнични дни.

Концертът на симфоничния оркестър и солистите, носители на престижни музикални награди, ще се състои утре, 22 декември от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Мартина Табакова е роденa в Бургас в музикантски род. Свири на пиано от пет годишна възраст. Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" в родния си град, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София.

Израства професионално и творчески при знаменити педагози като проф. Марина Капацинская и Дмитрий Башкиров. Взима участие в много майсторските класове. Носител е на стипендии от Министерство на културата и Национален фонд "Култура". Концертира в България, Европа, Русия. Има изяви и като солист, и като камерен изпълнител. Носител е на престижната награда "Музикант на годината" 2019 г. в категория "Ансамбъл на годината" на Българското национално радио (с цигуларката Зорница Иларионова)

През 2021 г. италианският лейбъл OnClassical издава дебютния диск на дуото с музика на Цезар Франк. През същата година с подкрепата на Министерство на културата Мартина Табакова реализира и първия си солов албум - „Виртуозни клавирни шедьоври“ с творби от Ф. Лист, С. Рахманинов, П. Владигеров.

Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършила е НМУ „Любомир Пипков“ в София през 2011 г. в класа на своята майка, Благородна Танева. След това продължава образованието си в Мадрид, Испания в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников.

Младата цигуларка притежава много награди от национални и международни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД. Като носител на Гран при от конкурса "Музиката и земята" цигуларката прави дебюта си в емисията "Франс Мюзик" на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция е поканена като солист на Филхармонията на Измир.

През последните години печели множество награди международни конкурси и концертира активно в България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия и други.

ШУМ.БГ