Заради зачестилите през последния месец опити за телефонни измами на територията на община Велики Преслав полицията започва информационна кампания срещу телефонните измами “Предай нататък” в Шуменска област. Тя има за цял да припомни кои са основните сценарии, ползвани от телефонните измамници, както и начините, по които хората могат да се предпазят, съобщиха от ОДМВР в Шумен.

Началото на кампания беше дадено днес в старата българска столица. Предвиждат се срещи с възрастни и самотно живеещи хора, на които полицейските служители да обяснят кои са най-честите използвани схеми за измама. Днес в единия от пенсионерските клубове във Велики Преслав при среща с хората ст. инсп. Мирослав Георгиев, инсп. Венцислав Нейков и инсп. Георги Геров припомниха най-често ползваните сценарии, които са различни, но във всички случаи спешно се искат пари за пострадал близък и нужда от спешна медицинска помощ; за оказване на съдействие на полицията или за авансово плащане на различни видове стоки и услуги закупуване на пелети за огрев; услуги свързани с подмяна на дограма и т.н.

За кампанията със съдействието на община Велики Преслав са отпечатани информационни брошури, предоставени на кметовете на населените места, както и в Информационния център и по-големите търговски обекти в града. Ангажирани с раздаването им са и лични асистенти на жители на общината, както и служители на „Социален патронаж“. Полицейските служители пък ще се срещат с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разясняват механизма на измамите, както и да им бъдат дадени съвети какво да направят при получаване на телефонно обаждане с искане на пари.

На по-късен етап в кампанията „Предай нататък“ ще бъдат включени и ученици. Полицейските служители ще ги информират за видовете измами и ще разчитат на тях да разкажат на своите възрастни роднини какво да правят при обаждане от непознат, който им иска пари.

От полицията отново напомнят, че ако получите обаждане, което е свързано с искане на пари от непознат, трябва да запазите спокойствие и веднага да се свържете с ваши близки, както и да подадете сигнал на телефон 112.

ШУМ.БГ