Индустриалният парк в Шумен влезе в списъка на ключовите индустриални паркове със стратегическо значение за България.

Решението е взето по предложение от Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството на заседание на Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра му.

„Обособяването на територии с цел привличане и реализация на индустриални инвестиционни намерения е предмет на приетия през 2021 г. Закон за индустриалните паркове. В изпълнение на него е изготвен анализ за определяне на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на България“, се уточнява в писмото от МС.

„Включването ни в списъка е една допълнителна възможност за нас. Това означава на първо място, че можем да получим помощ за изграждане на довеждаща инфраструктура по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза за ШУМ.БГ изпълнителният директор на „Индустриален парк – Шумен“ АД Николай Тончев.  

Паркът се нуждае от външни средства най-вече за изграждане на нова собствена електрическа подстанция, която да даде възможност за неговото разрастване.

В списъка на стратегическите индустриални паркове са 7 от регистрираните в страната 12 индустриални паркове. В Североизточна България са два – шуменският и русенският.

ШУМ.БГ