Симфониета Шумен е подготвила за своята публика на 13 януари, в концертна зала „проф. В. Вичева“ от 18:35 ч. концерт наречен „Магията любов“. В него Симона Кодева /сопран/, Момчил Караиванов /тенор/ и диригентът Любомир Денев-син ще представят на шуменската публика любими арии и дуети от популярни опери и оперети – „Момичето от златния Запад“, „Русалка“, „Травиата“, „Бохеми“, „Прилепът“, „Принцесата на цирка“ и др.

Симона Кодева е родена на в Бургас. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, магистърска степен, специалност класическо пеене. Специализира в лятната международна академия Прага - Виена – Будапеща и в Академията за млади оперни певци „Борис Христов“ в Рим. Участвала е в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Христина Ангелакова и Елена Филипова. Носител е на редица престижни награди от академични, национални и международни конкурси.

Репертоарът ѝ включва редица роли от оперни и оперетни заглавия. Изявява се с успех на театралните сцени както у нас, така и в чужбина - Република Корея, Австрия, Германия, Италия, Франция, Белгия, Норвегия, Швейцария, Сърбия и Македония.

От сезон 2021/2022 Симона Кодева е солист на Държавна опера - Стара Загора.

Момчил Караиванов изучава оперно пеене в Нов български университет в класа на Калуди Калудов, след което се премества в Италия, където се обучава при известния Maestro Sergio Oliva, диригент от Tetro dell’opera di Roma и преподавател в Accademia Musicale Privata di Roma. Участва също и в майсторски клас на Райна Кабаиванска.

През 2002 г. дебютира в ролята на Алфред от „Травиата” на сцената на ОФД Стара Загора, а по-късно следва ангажимент в Софийска опера в ролята на Еней от „Дидона и Еней” с диригент Борис Спасов.

Момчил Караиванов се изявява в ролите на: Каварадоси от „Тоска” (Австрия, Германия, Италия); Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” (Театро Флаиано в Рим и на престижния летен фестивал Дзаферана Етнеа в Сицилия, записан и излъчен по RAI 1); Измаел от „Набуко” в Софийска опера и в множество спектакли в т.ч. и турне в Япония на Софийска опера.От юли 2009 г. е гост солист в ежегодния оперен фестивал в Кимзе, Германия, организиран и спонсориран от Херцога на Бавария и от Барон Енох Цу Гутемберг. Участва като гост солист в постановките на МДТ „Константин Кисимов“ Велико Търново, в постановките и концертите на пловдивска опера. В момента Момчил Караиванов е солист на Държавна опера – Пловдив.

ШУМ.БГ