С изпълнение на Концерт за пиано и оркестър № 21 и Симфония № 41 „Юпитер“ от В. А. Моцарт ще бъдат отбелязани 267 години от рождението на композитора. На концерта на симфоничния оркестър този четвъртък, 19 януари от 18:35 ч., концертна зала „проф. Венета Вичева“, младият и талантлив бандеонеонист Стоян Караиванов ще дебютира на шуменската сцена като диригент, а неповторимият пианист Людмил Ангелов ще изпълни своите авторски каденци в първа и трета част на концерта за пиано.

Стоян Караиванов започва своето обучение по дирижиране - магистърска степен в Нов български университет през 2021 г. Специализира на два майсторски класа при доайена на диригентското изкуство у нас маестро Георги Димитров.

Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Носител е на престижната награда “Олга Камбурова” в рамките на церемонията “Музикант на годината - 2021”, организирана от предаването “Алегро виваче” и Българското национално радио.

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Специализирал е бандонеон в Консерваторията "Джовани Пиерлуиджи да Палестрина" - Каляри, Италия, както и жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика "Жак Морне" при проф. Жак Морне във Франция.

Участвал е в престижни фестивали в България, Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър.

През есента на 2022 г. основава първия български танго оркестър “Либертанго” с участието на млади музиканти и става негов артистичен директор.

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен“ (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен е на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в редица зали, сред които Берлинската Филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други. Негови албуми с изпълнения са издавани от български и световни компании.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност.

През 2011 г. учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар. Преподава в Нов български университет, където ежегодно провежда майсторски клас.

ШУМ.БГ