Ювентус" е наказан с отнемане на 15 точки от актива му в Серия А след разследването за счетоводни измами. Това съобщи ръководството на Италианската футболна федерация (FIGC) в петък вечер.


Разследването срещу рекордьора по титли в Италия започна в края на 2022 г. Ръководителите на клуба от Торино бяха обвинени, че са коригирали балансите си чрез фиктивни печалби от трансфери.


Това доведе до колективна оставка на президента Андреа Аниели и Борда на директорите. По-късно беше съобщено, че "Ювентус" е разследван и от Европейската футболна федерация (УЕФА) заради нарушаване на финансовия феърплей.


До момента "Ювентус" заемаше трето място в класирането, но след изваждането на 15 точки вече е десети в Серия А. Активът на тима вече е 22 т. и го вади от битката за титлата.


"Ювентус" отрече да е извършил каквото и да било нарушение и потвърди, че ще обжалва решението. В изявление клубът заяви, че "очаква публикуването на мотивите за решението", но е започнал да обжалва пред Съвета за спортни гаранции към Италианския олимпийски комитет (CONI).


Прокурорите поискаха от актива на "Ювентус" да бъдат отнети девет точки, но санкцията на FIGC е по-строга.


Освен наказанието за клуба общо 11 души са санкционирани да не изпълняват никакви футболни активности. Президентът Андреа Аниели получава наказание от две години, вицепрезидентът Павел Недведе осем месеца, а изпълнителният директор Маурицио Аривабене - също две години.


Фабио Паратичи, който стана директор в "Тотнъм" е наказан за 30 месеца.

Дневник