Общо над един милион и 272 хиляди души участваха вчера в национални протести във Франция срещу плановете за реформа в пенсионната система на страната, съобщи в изявление министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.

По данни на профсъюзите обаче само в Париж са протестирали 500 000 души, отбелязва Франс прес.

За сравнение на първите национални протести срещу промените в пенсионната система, свикани на 19 януари, са участвали общо 1,12 милиона души в цялата страна, в това число 80 000 в Париж, сочат данните на министерството.

На обща пресконференция след днешните протестни прояви представители на профсъюзите обявиха, че за 7 и 11 февруари планират нови стачки и демонстрации.

Преди протестите вчера втора национална стачка във Франция наруши производството на електроенергия в страната, затрудни обществения транспорт и затвори училищата в знак на протестират срещу планираната реформа, която ще увеличи възрастта за пенсиониране.


Проучванията на общественото мнение показват, че повечето французи се противопоставят на реформата, но президентът Еманюел Макрон възнамерява да отстоява въвеждането й. Реформата е "жизненоважна" за гарантиране на жизнеспособността на пенсионната система, заяви той.

Плановете на правителството предвиждат увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, като също така отлагат възрастта за получаване на права за пълна пенсия.

Тези мерки биха донесли допълнителни 17,7 милиарда евро (19,18 милиарда долара) годишни приходи за държавата от пенсионни вноски, според оценки на Министерството на труда.

Профсъюзите обаче твърдят, че има и други начини за увеличаване на приходите към френската пенсионна система, като допълнително данъчно облагане на свръхбогатите или увеличаване на вноските на работодатели.

"Тази реформа е несправедлива и брутална", каза Люк Фаре, генерален секретар, отговарящ за държавните служители, на Националният съюз на автономните синдикати ЮНСА (UNSA). Според него вдигането на пенсионната възраст на 64 години е връщане назад от социална гледна точка.


Правителството направи някои отстъпки от първоначално предложения проектозакон, като например определянето на новата възраст за пенсиониране на 64 години вместо предизборно обещаните от Макрон 65 години. Предвижда се и приемане на минимална пенсия от 1200 евро на месец.

Френският премиер Елизабет Борн коментира темата като каза , че вдигането на пенсионната възраст до 64 години "не подлежи на обсъждане", но правителството проучва начини да компенсира част от въздействието, особено върху жените.

Дир.бг