Държавният департамент снощи съобщи на Конгреса, че Русия не спазва единствения останал договор между двете страни за контрол на ядрените оръжия, пише в. "Ню Йорк Таймс". Ведомството заяви, че Русия е отказала да допусне американски инспектори в обекти за разполагане на ядрени оръжия - задължение по договора, известен като "Нов СТАРТ", който беше подновен за пет години през февруари 2021 година.

Договорът беше подписан през 2010 г. и от 2011 г. насам гарантира, че двете държави ограничават стратегическите си ядрени арсенали до по 1500 бойни глави, изтъква изданието. Основният механизъм за проверка на договора са взаимните инспекции, при които всяка страна може да проверява данни и доказателства за ядрения арсенал на другата. Русия преустанови проверките, като заяви, че санкциите, които САЩ са наложили срещу Русия след началото на инвазията в Украйна, твърде много са затруднили достъпа на собствените ѝ инспектори до обектите в САЩ.


Нахлуването на руските сили в Украйна затруднява всякакви по-нататъшни преговори за контрол на въоръженията, коментира "Ню Йорк таймс". От началото на войната президентът Байдън е отложил всякакви дипломатически дискусии за нови договори за контрол на въоръженията.

Евентуален край на "Нов СТАРТ" би означавал почти пълен крах на архитектурата за неразпространение на ядреното оръжие, която САЩ и Съветският съюз, а след това и Русия, изградиха през 80-те и 90-те години на миналия век, пише в. "Вашингтон пост".


Редовните инспекции, изисквани от договора, не се провеждат от поне три години, отначало заради пандемията от коронавируса, а по-късно и заради влошените отношения между Москва и Вашингтон, коментира американското издание. Миналия август Русия отказа достъп на американски инспектори до ядрения си арсенал, въпреки че Кремъл увери, че все още се ангажира да спазва другите разпоредби на договора. Същия месец президентът Байдън заяви, че е готов да преговаря за ново споразумение за контрол на въоръженията, което да замени "Нов СТАРТ" след изтичането му, но изрази съмнение, че Москва ще бъде партньор, "готов да разговаря".

Русия е продължила да предоставя уведомления за тестовите си изстрелвания на ракети съгласно договора и да обменя данни за броя на разположените бойни глави, ракети и бомбардировачи, пише в. "Уолстрийт джърнъл". По думите на служител от Държавния департамент Русия продължава да казва на САЩ, че все още е ангажирана с договора.


Законодатели от Републиканската партия обаче предупредиха, че спирането на инспекциите може да бъде последвано от по-съществени нарушения на договора, които да позволят на Москва да разшири ядрените си сили и заявиха, че Пентагонът трябва да има готовност да коригира размера на американските сили в отговор, отбелязва изданието.

Критици в САЩ отдавна твърдят, че договорът има недостатъци, като се позовават на натрупването от страна на Русия на нови стратегически оръжия и на това, че договорът не е успял да ограничи арсенала на Москва от хиляди тактически ядрени бойни глави и бомби с по-малък обсег, коментира в. "Вашингтон таймс". Критиците твърдят, че разполагането от страна на Русия на нови стратегически системи, включително на безпилотно торпедо с ядрен заряд, крилата ракета с ядрен двигател и хиперзвукови оръжия, макар и да не нарушава договора, е подкопало стабилността, която се търси с него, подчертава всекидневникът.

БТА