Централната избирателна комисия реши днес Шуменска област да има 6 депутати в следващото 49-то Народно събрание. 

Заради резултатите от Преброяване 2021 се наложи ЦИК да намали броя на мандатите в шест избирателни района и да увеличи в четири други. Съществуваше риск шуменският 30-ти МИР да бъде орязан с един и да получи само пет мандата. 

В изпълнение на друго решение на ЦИК, от днес Областна администрация насрочи  Консултации за съставите на РИК. Те ще се проведат на 5 февруари, неделя, от 11,00 ч. в заседателната зала на Областна администрация – Шумен.

В тях са поканени да вземат участие представители на седемте партии и коалиции, които са в 48-то народно събрание, но могат при желание да участват и извънпарламентарните. 

Както и на предишните избори, Районните избирателни комисии се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Общият им брой за Шуменския многомандатен избирателен район е 13 души. Политическите сили ще имат членове, съгласно представителството им в настоящото Народно събрание – за коалиция „ГЕРБ-СДС“– 4 членове, за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 членове, за партия „ДПС” – 2 членове, а за „Възраждане“, „БСП за България”, „Демократична България – обединение“ и Български възход“ – по 1 член.

Извънредните парламентарни избори са насрочени за 2 април. 

ШУМ.БГ