Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона.

Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър съобщи на пресконференция, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB). Тези боеприпаси, които са произвеждани съвместно от американската компания "Боинг" (Boeing) и шведската "Сааб" (Saab), са с обсег до 150 километра и съответно могат да ударят руски позиции зад фронтовите линии.

"Това осигурява (на украинците оръжия) с по-голям обсег... което ще им позволи да провеждат операции за отбрана на своята територия и да си върнат (земя)", каза Райдър.

По-рано Киев поиска от Вашингтон ракети с по-голям обсег от артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), които са в състояние да поразяват с прецизност цели на до 80 километра. GLSDB ще може да бъдат използвани за удари по руски позиции в Донбас, Херсонска и Запорожка област, както и в северната част на Кримския полуостров, отбелязва АФП.

Помощта включва също "ключови (системи) за противовъздушна отбрана, за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси да противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), съобщи още Пентагонът в комюнике.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара. Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на отбраната на САЩ на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

От руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на нападната страна военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона. Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си, предаде Ройтерс.

"Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, ако получи ракети с голям обсег", увери Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват, докато могат, "крепостта Бахмут", както той нарече ключовия град в източната Донецка област, който от месеци е арена на кръвопролитни сражения. "Никой няма да подарява Бахмут", добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Според Русия нейните войски обкръжават Бахмут от няколко посоки, посочва Ройтерс.

БТА/Днес.бг