Американски изтребител свали прелетелия на Съединените щати балон, който според Пентагона е шпионски, а според Китай - заблуден метеорологичен.


Това слага край на криза, обтегнала от два дни отношенията между Вашингтон и Пекин и подтикнала държавния секретар Антъни Блинкен да отмени визитата си в китайската столица. За САЩ балонът "нарушава" суверенитета на страната, Китай настоява, че той се озовал се по погрешка във въздушното ѝ пространство.


Свалянето първи съобщи министърът на отбраната Лойд Остин, според когото устройството е използвано от Китай "в опит за наблюдение на стратегически обекти в континенталните Съединени щати". Пентагонът съобщи в петък, че друг китайски балон е бил наблюдаван над Латинска Америка, без да казва къде точно.


За кратко бе обявена забрана за полети около крайбрежието на Южна Каролина.


Изглежда, въоръжените сили са изчаквали преминаването на балона над море; още късно вечерта в четвъртък (петък сутринта българско време) военните обясниха, че посъветвали президента Джо Байдън той да не бъде свалян засега, за да се избегне риск отломки да нанесат щети или да ранят хора. Байдън обясни, че дал нареждания за възможно най-бързо сваляне на балона още в средата на седмицата.

Отлагането на визитата на Блинкен, замислена за 5 и 6 февруари, заради балона отменя една от малкото възможности за диалог в момент, когато напрежението между Вашингтон и Пекин е високо, включително заради Тайван.

Дневник