След серия опити за телефонни измами в Нови пазар и Каспичан през последните няколко дни 68-годишна жена е била въведена в заблуда и измамена. Тя е предала сума от 3 000 лв., а служители на РУ – Нови пазар са предотвратили даването на още пари. Полицаите успяха да хванат и „мулето“ в схемата на измамниците – 24-годишен мъж от Каспичан.

Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР в Шумен.

Измамата станала в обедните часове на 23 февруари, когато на стационарния телефон на 68-годишна жена позвънил непознат. Представил се за лекар и ѝ съобщил, че неин близък е пострадал сериозно и има нужда от сложна операция, за която са нужни пари. В разговор с жената успял да разбере с каква парична сума разполага в дома си. Казал, че на първо време 3000 лева ще бъдат достатъчни, за да започне скъпоструващото лечение.

„Лекарят“ обяснил, че ще прати куриер да вземе парите и започнал да я разпитва за адреса, на който живее. Жената се усъмнила и започнала да задава контролни въпроси. В обръщение влязъл вторият, ползван от телефонните измамници сценарий - провеждане на полицейска операция за задържане на измамници. С идеята, че помага на полицията жената се съгласила да съдейства. Получила още няколко обаждания, в които измамниците, които се представили за полицаи ѝ казали, че около блока има снайперисти да бъде много внимателна и да следва  точно инструкциите им.

След като успели да я заблудят, накарали жената да предаде паричната сума на куриер и  казали, че като заловят измамниците ще й върнат парите. Тя предала на напълно непознат човек сумата от 3000 лева.  Малко по-късно получила второ обаждане. Попитали я дали има пари в банка. След като разбрали, че има повече от 70 000 лева успели да я убедят да отиде и да изтегли колкото може повече. След колебания от нейна страна започнали заканите и заплахите, че ще й счупят ръцете и ще я заключат в мазето на жилището й. Притеснена, жената отишла до банков клон в  Нови пазар.  На място дошли полицейски служители от РУ - Нови пазар и провели беседа с нея. Пред тях разказала, че вече е дала 3000 лева и дошла в банката да изтегли спестяванията си и да предаде и тях на измамниците. С намесата на полицията е предотвратено тегленото на над 70 000 лева.  

Започнала интензивна работа по установяване на помагача в телефонната измама. В хода на множество проведени действия съвместно с ГД „Национална полиция“ криминалисти от РУ - Нови пазар влезели в дирите на 24-годишен мъж от Каспичан. Изяснено било, че той е ходил на указаното за среща място  и лично взел паричната сума от жената. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. Задържан бил и 29-годишен мъж, който превозвал мулето с лек автомобил.  След бързи действия със съдействието на полицейски служители от ОДМВР - Русе е открито мястото, на което мъжът от Каспичан оставил паричната сума.

Открити и иззети са 2 450 лева от общо 3000. Разликата била за разходи на мулето - за такси, за превоз и „хонорар“ за работата му. 24-годишният мъж от Каспичан не е криминално проявен. Споделил, че преди около месец пуснал обява, че си търси работа. С него се свързали непознати, които съобщили, че набират хора, които да разнасят пари - дарения за бежанци.  

Работата по документиране на извършеното престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК продължава.

ШУМ.БГ