Днешните парламентарни избори в Естония може да поставят нов рекорд в електронното гласуване, тъй като близо една трета от имащите право на глас са направили волеизявлението си онлайн, преди присъствения вот, показват предварителни данни на избирателната комисия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сред гласувалите онлайн са президентът Алар Карис и министър-председателката Кая Калас.

"Всеки е свободен да реши как иска да гласува на изборите. Доверявам се на електронното управление и на електронното гласуване също толкова, колкото се доверявам на останалите електронни услуги. Призивът ми е прост: Гласувайте!", написа Карис тази седмица във "Фейсбук", след като гласува онлайн в селска библиотека в община Полва.

Естония беше първата страна в света, позволила гласуване по интернет. При първия опит на местните избори през 2015 г., само 2% от гласовете бяха подадени онлайн. Този път, според предварителни данни, над 313 000 от общо 965 000 имащи право на глас избиратели са се възползвали от тази възможност. Това е увеличение с над 65 000, в сравнение с предишните избори през 2019 г.

Електронното гласуване изисква компютър, лична карта и специален четец. Гласуването отнема само няколко минути: след като свали приложение от сайта на избирателната комисия, избирателят се идентифицира с ПИН код, гласува и удостоверява гласа си с електронен подпис.

За разлика от традиционното гласуване, хората, които гласуват по интернет могат да променят решението си до затваряне на избирателните секции и се зачита последният глас.

Окончателните резултати от електронното гласуване стават известни след затваряне на избирателните секции, защото всеки гласоподавател има право да реши да пусне и хартиена бюлетина в изборния ден.

Dir.bg