Броени дни след като белгийският Конституционен съд даде зелена светлина, Иран заяви днес готовността си за размяна на затворници с Белгия, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

В този случай става дума за възможност белгийският хуманитарен работник Оливие Вандекастеле, който е задържан в Иран от повече от година, да бъде освободен.

След решението "на белгийския Конституционен съд вече може да кажем, че пътят за изпълнение на споразумението е открит и Ислямска република Иран със сигурност приветства тази промяна", заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани в Техеран.

В петък Конституционният съд на Белгия потвърди споразумението за размяна на затворници с Иран, което би могло да доведе до размяната на осъдения ирански дипломат Асадола Асади за Вандекастеле. 

Асади бе осъден през май 2021 г. в Белгия на 20 години затвор .

"Заявихме, че той трябва да бъде освободен безусловно, да бъде изплатена компенсация и да бъде поет ангажимент да не се повтарят подобни действия", каза Канани. Той добави, че с неотдавнашната промяна иранските власти "се надяват да видят отваряне по отношение на случая на дипломата".

Иран арестува през февруари 2022 г. Вандекастеле, който впоследствие бе осъден на общо 40 години затвор по няколко дела. Според белгийското правителство той е невинен и е бил държан в "нечовешки условия" като заложник, за да бъде принуден Брюксел да освободи Асади./БТА