Украинският главен прокурор каза вчера, че е започнало разследване на, по думите му, "бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице", запечатано на видео и разпространено в социалните мрежи, и обвини Русия в нарушаване на законите на войната, предаде Ройтерс.


Украинците бяха потресени вчера от видеозапис, за който се твърди, че показва как руски войници са застреляли украински военнопленник.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел "израз на низост и подлост".

Убийството на затворници е нарушение на Женевските конвенции, подчерта той. Любинец е изпратил видеото на свои колеги в чужбина като доказателство за "поредното военно престъпление от страна на Русия".

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник, посочва ДПА.

Записът беше публикуван от различни медии, като например интернет портала "Украинска правда". В него мъж в украинска униформа, стоящ в гориста местност, крещи "Слава на Украйна", след което пада покосен от няколко изстрела. Глас зад кадър казва на руски: "Умри, куче!".


Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата. Украинските власти нямат представа къде и кога е направен записът, посочва Ройтерс.

В миналото са се появявали видеоклипове, които е трудно да бъдат проверени, на които се вижда как украински войници стрелят по руски пленници. Москва също ги определи като военни престъпления.

Сега относно новопоявилото се видео Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че то показва, че в Русия се развива културата на военните престъпления. Според него това е пример за слабостта на руснаците. Той обеща, че този род престъпления ще получат подобаващото им се наказание и никой няма да избяга от правосъдието.

Дир.бг