Израелски въздушен удар е нанесъл щети по международното летище в Алепо рано тази сутрин и го е извадил от строя, съобщиха сирийски държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Позовавайки се на военен източник, държавната информационна агенция САНА съобщи, че Израел "е извършил въздушна атака от посока Средиземно море, западно от Латакия, насочена към международното летище в Алепо".

САНА заяви, че ударът е "причинил материални щети" и е повредил пистата на летището.

Засега няма данни за жертви и ранени. Няма и коментар от страна на израелски официални лица.


През последните години Израел е нанасял стотици удари по цели в контролираните от правителството части на Сирия, включително нападения срещу летищата в Дамаск и Алепо, но рядко признава или обсъжда операциите.


Израел обаче признава, че нанася удари по бази на свързани с Иран бойни групировки, като ливанската "Хизбула", която е изпратила хиляди бойци в подкрепа на силите на президента Асад.

Алепо, който претърпя значителни разрушения по време на гражданската война в Сирия, отново беше силно засегнат от смъртоносното земетресение с магнитуд 7,8, което разлюля Турция и Сирия миналия месец. Оттогава редица държави изпращат пратки с помощи на летището в града.

На 19 февруари израелски въздушни удари засегнаха жилищни райони в сирийската столица Дамаск, при което загинаха най-малко петима души, а 15 бяха ранени, съобщиха сирийски държавни медии.

На 2 януари сирийската армия съобщи, че израелски военни са изстреляли ракети към международното летище в столицата Дамаск, като са го извадили от строя и са убили двама войници. Това нападение бе извършено на фона на израелските опасения, че летището в Дамаск се използва за вкарване на иранско оръжие в страната, не само за силите на Асад, но и за ливанската шиитска групировка "Хизбула".

Дир,бг