Група жени проведе днес демонстрация в Кабул с искане за спазване на правата им, предаде ТАСС, като се позова на афганистанската новинарска агенция "Хама прес". 

Митингът бе по повод Международния ден на жената, който се отбелязва утре. По информация на агенцията, участниците в демонстрацията са минали по улиците на афганската столица, скандирайки лозунги като "Право, справедливост, свобода" и "Жени, работа, свобода". Освен това, жените са изискали от талибаните, които поеха властта в страната, да отменят ограниченията по отношение на жените. Агенция "Хама прес" не уточнява броя на участниците в демонстрацията.

С идването си на власт през 2021 г. талибаните въведоха редица ограничения, които според тях са в съответствие с ислямските ценности. По-конкретно, талибаните задължиха жените-телевизионни водещи да носят хиджаб и забраниха игралните филми и телевизионните предавания с участието на актриси. През декември миналата година талибаните забраниха на жените да посещават занятия във висшите учебни заведения, като забраната е както за студентките, така и за преподавателките. Талибаните наредиха да се отстранят жените от всички национални и международни неправителствени организации. Тези решения предизвикаха вълна от критики от страна на редица държави и международни организации, включително ООН./БТА