Словашкият премиер Едуард Хегер обяви, че създава нова центристка партия преди предстоящите през септември предсрочни парламентарни избори в Словакия, предаде Асошиейтед прес.

Името на новата формация ще бъде "Демократите". Това действие на Хегер означава, че той напуска политическото движение "Обикновени хора и независими личности" на бившия популистки премиер Игор Матович.

Хегер обяви новината, след като през декември коалиционното му правителство падна с вот на недоверие в парламента.

Последваха месеци на политическа криза, в която опозицията накрая успя да се наложи и да предизвика предсрочни избори. Президентът Зузана Чапутова поиска от Хегер той и кабинетът му да останат на власт като служебно правителство.

През януари парламентът реши предсрочните избори да бъдат произведени на 30 септември. Опозицията има добри шансове да спечели вота, показват социологическите проучвания.

Правителството на Хегер дарява оръжие на Украйна и същевременно отвори границите за бежанците, бягащи от войната.

Някои опозиционни лидери като бившият премиер популист Роберт Фицо са против военната помощ за Киев и европейските санкции срещу Русия.

Четирима министри от правителството на Хегер като тези на външните работи и отбраната Растислав Качер и Ярослав Над също ще се присъединят към "Демократите".

"Предлагаме професионализъм и се противопоставяме на популизма", каза Хегер. В редовете на неговите "Демократи" ще се влее и извънпарламентарната партия "Заедно".

Движението "Обикновени хора и независими личности" спечели парламентарните избори през 2020 г., след което Матович състави четирипартийно коалиционно правителство, което обаче се разпадна на следващата година по време на пандемията от коронавируса.

Матович беше принуден да подаде оставка като премиер, след като организира сключването на тайна сделка за закупуването на 2 милиона дози от руската ваксина "Спутник V" въпреки разногласията между коалиционните партньори по този въпрос.

След това същите четири партии излъчиха ново управление, само че този път с министър-председател Хегер./БТА