Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс ще се оттегли от поста си този месец, съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

Прайс, едно от най-разпознаваемите лица в Държавния департамент на САЩ, заема тази длъжност от януари 2021 г.. Той ще остане в министерството и ще работи директно с Блинкън.

"В рамките на няколко дни след като пое поста, той възстанови ежедневните брифинги за пресата на министерството, давайки възможност на журналистите редовно да задават трудни въпроси за нашата политика", се казва в изявлението на Блинкън.

По време на управлението на предшественика на Байдън, Доналд Тръмп, брифингите за пресата на Държавния департамент бяха станали нередовни.

"Нед помогна на правителството на САЩ да защитава и насърчава свободата на печата по света и даде пример за прозрачността и откритостта, за които се застъпваме в други държави. Приносът му ще бъде от полза за Държавния департамент дълго след края на службата му", каза Блинкън.

Американската телевизионна компания Ен Би Си съобщи, че Прайс ще остане на поста си до средата на март, а след това ще бъде заменен от настоящия заместник-говорител Ведант Пател. /БТА