Украинското правителство одобри създаването на клон на Международния наказателен съд (МНС) в страната, съобщи главният прокурор на съда Карим Хан, цитиран от световните агенции.

Създаването на този клон "ще позволи да се засили значително присъствието на място, да се увеличи броят на мисиите в цяла Украйна и, което е особено важно, да се задълбочи сътрудничеството с пострадалите и с гражданското общество", изтъкна в изявление главният прокурор на Международния наказателен съд.

При посещението си в Украйна в началото на март Хан се срещна с президента Володимир Зеленски, както и с украинския генерален прокурор Андрий Костин. Той взе участие в конференцията "Единство в името на справедливостта" в град Лвов и разговаря с група следователи и аналитици на МНС, работещи на място от май миналата година.

Досега Украйна не беше признавала юрисдикцията на Международния наказателен съд, но по-рано подаде две декларации и призна юрисдикцията на съда по отношение на възможни престъпления, извършени на територията на страната от 21 ноември 2013 г. насам./БТА