Концертиращ челист, свързан с руския президент Владимир Путин, е прехвърлил милиони долари през швейцарски банкови сметки, без да се извършат каквито и да е проверки на това от страна на компетентните органи в страната. Днес по случая в Цюрих започва дело, предаде Ройтерс.

Четирима банкери са обвинени, че са помогнали на Сергей Ролдугин, близък приятел на Путин, да депозира милиони в швейцарски франкове в Швейцария. Според прокурорите банкерите не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския притежател на средствата.

Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих и един швейцарец. Те отхвърлят обвиненията. Съгласно правилата в Швейцария имената им не могат  да бъдат направени обществено достояние.

Властите казаха, че Ролдугин е притежател на две сметки, открити в "Газпромбанк Швейцария" през 2014 г., в които са били налети милиони франкове от Русия. Това се е случило въпреки че Ролдугин е в списъка на Швейцария за санкционирани руснаци и въпреки че той нямал регистрирана дейност като бизнесмен.

Музикантът заяви пред "Ню Йорк таймс", че със сигурност не е бизнесмен и че не притежава милиони, както се твърди от обвинението.

Случаят изважда наяве как хора като Ролдугин са използвани като подставени лица за прикриване на действителните притежатели на парите, се казва в обвинителния акт. В документа се казва, че Путин официално има приходи от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но в действителност има огромни авоари, които се управляват от хора, близки до него.

В миналото Путин каза, че Ролдугин му  е приятел, определи го като блестящ музикант и както бенефициент, спечелил честно пари от миноритарен дял в руска компания. А Кремъл вече опроверга твърденията, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер и ги определи като антируска "путинофобия". Кремъл припомни още, че финансовото състояние на Путин редовно се оповестява от него пред избирателите и той редовно декларира и каква заплата получава. Всичко това фигурира и в официални документи, които са публично достояние.

Ролдугин вече е обект на американски санкции, наложени му след руската инвазия на Украйна. Министерството на финансите на САЩ го описа като част от системата за управление на офшорното състояние на Путин.

В Швейцария той  е обрисуван като "Слугата на Путин".

По случая относно двете проблемни банкови сметки, които са били закрити през 2016 г., прокурорите в Цюрих искат присъда до 7 месеца затвор за всеки от четиримата банкери. Делото може да приключи още днес./БТА