Сдружение „Друмеви театрални празници“ ще е организацията, която подготвя и ще проведе традиционния за Шумен фестивал през месец май, който също се нарича „Друмеви театрални празници“.

Това стана ясно на днешната пресконференция, дадена от директора на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ Илия Виделинов.

Причината ново сдружение да се занимава с организацията на фестивала е, че старото „Нова българска драма“ се намира в ликвидация. Сдружението „Друмеви театрални празници“ е регистрирано през септември 2022 г. в Търговския регистър за извършване на дейност в обществена полза. Представляващ сдружението е Колю Стайков. В Управителния съвет са Десислава Янкова Кирилова, Колю Стайков, Кирил Кирилов.

„Фестивал ще има и той ще се проведе по време на майските празници в Шумен. Тетърът, Общината, Министерството на културата, Съюза на артистите са били партньори при провеждането на фестивала. Не може шуменския театър да каже ще съществува ли този фестивал или не, защото той се е организирал от едно частно сдружение. Но ние полагаме всички усилия фестивалът да се проведе“, обясни Илия Виделинов.

Той допълни, че от ноември месец миналата година от страна на театъра се изпращат писма до Министерството на културата, за да може да се възстанови статута на фестивала и все още нямат отговор. „Последната стъпка, която предприемаме е да изпратим съвместно писмо с Община Шумен до Министерството“, каза още директорът на ДКТ „Васил Друмев“.

„За този фестивал се работи от края на септември 2022 г. Той е готов с част от селекцията. Затваряме номинациите за представления в края на март, като до момента има 11 избрани заглавия от селекционера Елена Ангелова. Фестивалът има определено жури, което е в състав Лили Абаджиева, Катя Петрова, Пенко Господинов. Работи се и по съпътстващата програма“, допълни Виделинов.

На пресконференцията директорът на ДКТ „Васил Друмев“ обяви, че от страна на Инспектората към Министерството на културата в театъра е извършена проверка по трудовото законодателство и не са открити нарушения. Виделинов сподели още, че за последните осем месеца театърът е успял да стопи с около 200 хил.лв. задълженията, които са били 1 млн. лв. С 10% са увеличени възнагражденията на работещите в театъра.

Илия Виделинов покани зрителите на предстоящата премиера на постановката за деца „Червената шапчица“ на 11 март от 11,00 часа. За по-големите зрители се подготвя спектакъл с премиера на 27 март с участието на Кръстьо Лафазанов.

ШУМ.БГ