Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че страната му вече е доставила на Украйна обещаните допълнително 10 танка "Леопард 2А4", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Става дума за един батальон тежки танкове, които в случая с Полша вече са доставени, а що се отнася до нашите съюзници - ще бъдат доставени на Украйна много скоро", каза министърът пред журналисти.

През януари Полша обеща да изпрати на Киев общо 14 танка "Леопард 2" и първите 4 вече бяха доставени на 24 февруари, в деня на първата годишнина от нахлуването на Русия.

"Освен 14-те полски танка "Леопард" в батальона има 8 канадски, 8 норвежки и 6 испански танка", уточни Блашчак.

След разговор с испанската си колежка Маргарита Роблес той посочи, че Мадрид може би ще достави на Киев още 4 танка допълнително.

Обучението на украински танкисти вече приключи, каза полският министър.

Той изтъкна, че е започнало изграждането на център за поддръжка и ремонт на танковете, доставени на Украйна, и е разговарял за това с германския си колега Борис Писториус.

По думите му осигуряването на резервни части за тези бронирани машини германско производство е "предизвикателство", тъй като производството им е спряно преди 20 години.

"Готови сме да го подновим, естествено в сътрудничество с германците", поясни Блашчак.

Словакия трябва да вземе решение дали да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна, заяви днес министърът на отбраната Ярослав Над, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че е време да вземем решение", написа Над във "Фейсбук". "Хората в Украйна умират, а ние можем да помогнем, няма място за политиканстване", заяви той.

Над каза, че е говорил с полския министър на отбраната в среща на ЕС вчера и е научил, че Варшава би се съгласила със Словакия да изпратят заедно бойни самолети МиГ-29 на Украйна.

Западните страни, които предоставиха оръжия на Украйна, до момента отказваха да изпратят изтребители. Полша каза, че е склонна да изпрати бойни самолети в коалиция с други страни.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер каза миналия месец, че страната може да започне обсъждане на доставката на самолетите, след като Киев официално отправи запитване за тях.

Правителството на Хегер управлява служебно до предварителните избори, насрочени за септември, а Над заяви, че е готов да включи парламента в обсъждането на въпроса.

Словакия извади от експлоатация флотата си от 11 изтребителя МиГ-29 миналото лято, като не всички от тях са били годни за използване тогава.

Дир.бг