Всички задържани участници в протестите в Грузия през последните два дни бяха освободени, предаде Франс прес, като се позова на министерството на вътрешните работи.

То съобщи новината броени часове след като управляващата партия оттегли спорния законопроект за "чуждестранните агенти", който предизвика демонстрациите.

"Всички хора, задържани на 7 и 8 март по време на митинги близо до парламента, от служители на различни структури на министерството на вътрешните работи в съответствие с Кодекса за административните нарушения, бяха освободени", пише в комюникето.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили приветства оттеглянето на законопроекта, което определи като победа за гражданското общество. "Искам да поздравя обществото за неговата първа победа, горда съм от този народ, който направи така, че гласът му да бъде чут", каза тя в телевизионно обръщение от Ню Йорк.

Грузинската президентка е прозападно настроена и е критик на правителството, но има ограничени правомощия, отбелязва АФП.

Хиляди хора са се събрали и тази вечер в столицата Тбилиси въпреки оттеглянето на спорния законопроект. Те развяват знамена на Грузия, Украйна и Европейския съюз пред парламента, чиято сграда стана епицентърът на протестите във вторник и сряда.

БТА