След няколкоседмично прекъсване преговарящите от Швеция, Финландия и Турция днес се срещнаха отново в Брюксел, потвърди НАТО в съобщение за медиите, съобщиха ДПА и БТА.

"Финландия и Швеция предприеха безпрецедентни стъпки, за да отговорят на легитимните опасения на Турция за сигурността", заяви секретарят на НАТО Йенс Столтенберг, който откри срещата.

Столтенберг добави, че "сега е моментът" всички членове да ратифицират присъединяването на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО през юли.

Турция и Унгария са последните двама от общо 30 съюзници, които все още трябва да одобрят северното разширяване на НАТО.

След десетилетия на неутралитет Швеция и Финландия подадоха молби за членство през май миналата година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, припомня ДПА.

Макар че се очаква Унгария скоро да даде одобрението си, Турция блокира приемането на двете държави, тъй като обвинява Швеция, че не предприема достатъчно действия срещу "терористични организации". Основната грижа на Анкара е забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

Трите държави "приветстваха постигнатия напредък" и "се съгласиха, че бързата ратификация на Финландия и Швеция ще бъде в интерес на всички", се казва в съобщение за медиите.

Между страните бяха проведени няколко кръга от разговори за решаване на проблема с блокадата. Турция обаче ги преустанови след ислямофобските демонстрации в Стокхолм през януари.

След днешните разговори Оскар Стенстрьом, главният преговарящ от шведска страна, каза пред медиите, че Швеция, Финландия и Турция ще продължат да имат срещи по въпроса за членството в НАТО и в бъдеще, но засега не е определена дата за следващите разговори, предаде Ройтерс.

Дир.бг