Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че според него руският президент Владимир Путин няма намерение да преговаря за слагане на край на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"За жалост, не виждам желание в момента", каза Путин в интервю за германски медии. Той подчерта, че Украйна сама трябва да реши при какви условия би била готова да приеме мир.

По-рано днес ръководителят на литовското военно разузнаване заяви, че Русия разполага с достатъчно ресурси, за да продължи войната в Украйна още две години.

"Ресурсите, с които (тя) разполага в момента, биха били достатъчни, за да продължи войната със сегашната интензивност още две години", прогнозира Елегиюс Паулавициус. В същото време той добави, че "колко дълго Русия ще бъде в състояние да води войната, ще зависи и от подкрепата за (нейната) армия от страна на държави като Иран и Северна Корея".

Германия ще има достатъчно енергия за следващата зима, каза още в интервюто Шолц. Той отбеляза, че най-голямата европейска икономика е на път да постигне растеж, невиждан от 50-те и 60-те години на миналия век, благодарение на солидните инвестиции в сферата на опазването на климата.

БТА