Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия трябва да се стреми да достигне България по заплати и да я задмине по ниво на чуждестранните инвестиции. Вучич гостува снощи в предаването „Кирилица“ на сръбската телевизия „Хепи“, в което говори за актуалната ситуация в Сърбия, чуждестранните инвестиции, санкциите срещу Русия и преговорите с Косово.

„Резултатите се постигат с усърдна работа, за да може Сърбия да настигне България по заплати, за да бъде нивото на инвестиции по-високо отколкото в Хърватия, България, Словения“, каза Вучич.

Той подчерта, че чуждестранните инвеститори биха напуснали Сърбия, ако се прекратят преговорите с Косово.

„Ако нямахме примера на Русия, можеше да лъжете хората в Сърбия, че чуждестранните инвеститори и компании няма да се оттеглят. Но имаме пример. Половината от нашите индустрии биха пропаднали, ако само германците се оттеглят“, отбеляза Вучич и допълни, че германските инвеститори са най-здравата част от сръбската индустрия.

Президентът припомни, че Сърбия не се е включила в нито един от единадесетте пакета санкции срещу Русия, но отбеляза, че не може да обещае, че нещо няма да се направи в бъдеще.

„Успяхме да запазим позицията си да не въвеждаме санкции срещу Русия повече от година. Заради твърдостта на нашата позиция“, каза Вучич и добави, че ако беше въвел санкции, щеше да се чувства като предател.

Говорейки за преговорите с Косово, президентът подчерта, че не очаква скорошен напредък в диалога с премиера на Косово Албин Курти.

„Почти съм сигурен, че Албин Курти е решил да не формира ССО (Съюза на сръбските общини), а за него е лесно да не го прави и за това говори и решението за отпадане на визовия режим за гражданите на така нареченото Косово“, заяви Вучич и повтори, че няма да подпише капитулацията на Сърбия.

Той настоя, че хората трябва да разберат, че в този момент Сърбия „няма и десет метра пространство, през което да може да премине, а около нас да не е НАТО“.

„Трябва да пристъпим към помирение с албанците, но не съм оптимистичен, като виждам кой е от другата страна. Курти вижда спасение и изход само в нападението на сърбите“, заяви Вучич.

БТА