Властите в Полша и Словакия призовават съюзниците си да осигурят изтребители на Украйна и изтъкват, че са готови да изпратят своите съветски свръхзвукови изтребители МиГ-29 на Киев като част от международна коалиция, предаде АП.


Засега остава неясно дали други западни поддръжници на Украйна са готови да направят тази крачка.

Мисля, че е време да се вземе решение. Хората в Украйна умират. Наистина можем да им помогнем, написа вчера във "Фейсбук" словашкият министър на отбраната Ярослав Над, цитиран от БТА.

Полският президент Анджей Дуда каза в сряда по американската телевизия Си Ен Ен, че Полша е готова да даде на Украйна своите МиГ в коалиция с други държави.

Над също каза, в сряда че обсъждал това с полския му колега на среща в Швеция и двамата са били единодушни по въпроса.

Полското военно ведомство каза в изявление, че Варшава е готова да предаде своите изтребители МиГ-29 на Украйна като част от международна коалиция.

Украйна настоятелно моли Запада за изтребители, за да подсили отбраната си във войната, която навлезе във втората си година. И макар Киев да получи обещания за танкове, някои от които вече пристигат, за момента няма признаци, че по-големите държави като САЩ и Великобритания ще се съгласят да изпратят и изтребители.

Дир.бг