ЕС приветства възобновяването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия и го определи като "важна стъпка", предаде ДПА.

Двете страни имат основополагащо значение за сигурността в Близкия изток и "могат да допринесат за стабилизирането на региона като цяло", заяви Брюксел.

Вчера Иран и Саудитска Арабия се споразумяха на преговори, чийто домакин беше Китай, да възобновят дипломатическите си отношения и до два месеца да отворят отново посолствата си. Това се случи след напрежение между регионалните противници Рияд и Техеран, продължило с години.

Като намигване към Пекин ЕС призна значението на "дипломатическите усилия", довели постигането на споразумението, и добави, че Брюксел "запазва готовност за диалог с всички играчи в региона".

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран след нападение на ирански ислямисти срещу саудитското посолство в Техеран през 2016 г.

Двете страни освен това влязоха в непряк конфликт помежду си в различни страни от региона, включително в Сирия и Йемен./БТА