Хиляди хора протестираха днес в Прага срещу чешкото правителство и бедността на събитие, проведено под лозунга „Чехия срещу бедността“ и организирано от новата политическа партия "Право. Уважение. Професионализъм" (ПУП), предаде Франс прес.

„Събрахме се днес, за да се надигнем срещу тази бедност“, заяви Индрих Райхъл, адвокат и лидер на партията ПУП, която организира митинга, пред тълпата, събрала се на Вацлавския площад в Прага.

Чешката република е изправена пред рекордни нива на инфлация през последната година, главно поради скока на цените на енергията, причинени от войната в Украйна, отбелязва АФП.

През февруари годишната инфлация в страната с 10,5 милиона жители, членка на Европейския съюз и НАТО, достигна 16,7 процента.

Демонстрантите призоваха правителството на десноцентристкия премиер Петър Фиала да подаде оставка, а Индрих Райхъл каза, че иска да бъде създадено правителство, което "е загрижено преди всичко за интересите на чешките граждани".

Демонстрантите критикуваха също така НАТО и призоваха за незабавен мир в Украйна, която се бори с руската инвазия повече от година.

Чешките медии съобщиха, че протестиращ с мегафон е призовал тълпата да събори украинското знаме, закачено на сградата на Националния музей, който се намира на площада.

Противниците на правителството на Петър Фиала твърдят, че той се грижи повече за Украйна, отколкото за собствения си народ.

Чехия е изпратила значителна военна и хуманитарна помощ на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., посочва АФП. /БТА