Русия вече класифицира и екологичната организация "Световен фонд за дивата природата" (WWF) като "чуждестранен агент", твърдейки, че тя използва природозащитна дейност като прикритие за оказване на влияние върху руската политика, съобщи ДПА. Руският клон на организацията заяви, че ще обжалва решението, взето от руското министерство на правосъдието.

"Под привидната дейност за защита на природата и околната среда, на биоразнообразието, представителите на "Световния фонд за дивата природата" са се опитали да повлияят на решенията на изпълнителни и законодателни органи на Руската федерация", заяви министерството и добави, че организацията "възпрепятства изпълнението на промишлени и инфраструктурни проекти".

Руското правителство вече е заклеймило десетки неправителствени организации (НПО), независими медии и хора с етикета "чуждестранен агент".

Редица неправителствени организации се оплакват, че подобно вписване затруднява или прави невъзможна дейността им в Русия.

Основаваният през 1961 г. "Световен фонд за дивата природа" е една от най-големите екологични организации в света. Тя се опасява, че опазването на природата и животинските видове в Русия ще бъде застрашено.

В изявлението си организацията посочи трите десетилетия работа в Русия и заяви, че има 1,5 милиона поддръжници в цялата страна.

"За нас е много важно, че те остават с нас в най-трудните моменти. В крайна сметка екологичните проекти не могат да бъдат спирани, тъй като това може да обезсмисли успехите от предишните десетилетия", се казва в текста на организацията. /БТА