Съветът за национална сигурност на Белгия забрани използването на TikTok на служебните телефони на държавните служители - последното от поредицата европейски правителства, които се борят с приложението за социални медии, собственост на Китай.

"Не можем да бъдем наивни: TikTok е китайска компания, която в момента е упълномощена да сътрудничи с китайските разузнавателни служби", заяви белгийският министър-председател Александър Де Кроо в изявление, предаде Politico.

Белгийската забрана се основава на анализ на риска, извършен от разузнавателните служби на страната, и на препоръките на националния център за киберсигурност. Тя е издадена за период от шест месеца, след което белгийските власти ще преразгледат насоките си.

Регионалното правителство на Брюксел реши да последва примера и да забрани TikTok от телефоните на длъжностните лица за следващите шест месеца.

Популярното китайско приложение за видеоклипове беше забранено от институциите на ЕС в края на февруари в поредица от решения, които не позволяват на служителите да използват и инсталират приложението на служебните си телефони. /БГНЕС