Повече от половината сигнали за опасни стоки в ЕС за миналата година са дошли от Китай и едва 22 на сто от Общността и трите асоциирани страни от Европейското икономическо пространство - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, като се позова на доклада за портала за безопасност на нехранителните стоки в ЕС и асоциираните държави. Резултатите от проучването представи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. България е в златната среда.

През миналата година към портала за безопасност са подадени над 2100 сигнала от националните власти на участващите в системата 30 държави и те са били последвани от близо 4 хиляди действия във всяка страна. При 84 на сто от случаите е имало и допълнителни действия на национално ниво.

Според експерт, от всички подадени за миналата година сигнали, едва 3 са били за непосредствена опасност за здравето на потребителите. Той уточни, че в този портал не са включени хранителните стоки, нито медицинската апаратура.

"Когато погледнем за кои категории продукти имаме най-много сигнали за миналата година, виждаме, че това са играчките и моторните превозни средства. След това идват непосредствено козметиката, дрехите и електроуредите. При всички тях има рискове, свързани с химичните съставки - за такива рискове са 35 на сто от сигналите", отбеляза еврокомисар Дидие Рейндерс.

66 сигнала за опасни стоки са подадени в България за миналата година, като са предприети 325 действия. Най-много те са били за химически продукти - 39 на сто, след това за автомобили - 18 на сто и за детски дрехи и стоки, свързани с грижи за детето - 15 на сто. В това отношение страната ни е по средата сред общо 30-те останали. Най-малко сигнали са подадени в Гърция - 7, а най-много в Германия - 430.

Дир.бг