Депутатите от управляващата партия в Унгария искат да отложат заседанието на парламента следващата седмица, което ще означава ново забавяне на ратификацията на искането на Финландия и Швеция за влизане в НАТО, заяви депутат от опозиционната партия, предаде Ройтерс.

Агнес Вадай от лявата Демократична коалиция заяви във "Фейсбук", че е получила писмо от вицепремиера Жолт Семен, в което той я информира, че управляващите от ФИДЕС и християндемократите искат да отложат заседанието, което трябваше да започне в понеделник.

Швеция и Финландия подадоха миналата година молби за членство в трансатлантическия военен съюз, след като руски сили нахлуха в Украйна. Всички 30 членове на НАТО трябва да ратифицират кандидатурите, но Унгария и Турция отложиха одобрението си.

Комисията на унгарския парламент трябваше да вземе решение по дневния ред за следващата седмица в четвъртък. Ако се съди по коментарите на Вадай, парламентът може да се събере отново едва на 27 март.

От пресслужбата на парламента отказаха коментар. Партията ФИДЕС потвърди пред Ройтерс, че идната седмица парламентът няма да има сесия,  което се налагало “поради забавяне на преговорите с Брюксел“.

Унгария е затънала в спор с Европейската комисия относно освобождаването на средства от ЕС, припомня Ройтерс.

"Парламентарната група (на ФИДЕС) ще вземе решение за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, след като делегация от депутати (които посетиха двете страни) даде отчет за това посещение", заяви пресслужбата на ФИДЕС.

Партията на премиера Виктор Орбан заяви, че възнамерява да подкрепи ратификацията, но миналата седмица Чаба Хенде, депутат от ФИДЕС, заяви, че все пак ще трябва още да се работи, за да се отговори на опасенията на някои негови колеги в парламента.

Процесът на ратификация буксува от юли в парламента в Будапеща, а миналия месец Орбан обвини Финландия и Швеция, че разпространяват "откровени лъжи" за демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

БТА