Командирът на батальон на 46-а отделна бригада Анатолий "Купол" е бил понижен в длъжност, след като в интервю за в. "Вашингтон Пост" е критикувал украинските въоръжени сили, съобщи "Украинская правда" и главният редактор на украинското бюро на американското издание Изабел Хуршудян. По-късно тази информация беше потвърдена от говорителя на украинските въздушнодесантни войски Валентин Шевченко.

На 13 март "Вашингтон Пост" публикува статия за състоянието на украинските въоръжени сили в навечерието на контраофанзивата на Украйна, която се очаква през пролетта. Журналистите са разговаряли с няколко украински военнослужещи, включително от "Купол". "Вашингтон Пост" твърди, че неговото подразделение се е сражавало в Донецка област и се е изтеглило от Соледар през зимата, след като украинските военни са били обкръжени от руските войски.

„Вашингтон Пост“: В Киев се съмняват, че могат да започнат пролетна контраофанзива
Виж още
„Вашингтон Пост“: В Киев се съмняват, че могат да започнат пролетна контраофанзива

Офицерът казва, че е станал свидетел на това как стотици украински войници изоставят позициите си, докато групи наемници от ЧВК "Вагнер" настъпват. "Купол" свързва тази ситуация с факта, че на фона на загубите в редиците на въоръжените сили има много лошо обучени новобранци.

За една година война, казва той, около 100 от 500-те войници на неговия батальон са били убити, а 400 - ранени, което е довело до попълване на подразделението с неопитни новобранци.

"Получавам 100 нови бойци и дори не ми дават време да ги обуча. Казват ми: "Вземи ги в бой". [А в боя] новобранците просто захвърлят всичко и бягат. Това е. Разбирате ли защо? Защото войникът не стреля. Аз го питам: "Защо?" А той казва: "Страхувам се от звука на стрелбата". И по някаква причина нито веднъж дори не е хвърлял граната ", казва "Купол", като освен това отбелязва и недостига на боеприпаси на фронтовата линия.

В интервюто за "Вашингтон Пост" офицерът обяснява решението си да проговори с надеждата, че САЩ ще осигурят по-добро обучение на украинските военни преди контраофанзивата. Изабел Хуршудян, главен редактор на украинското бюро на вестника, отбелязва, че е обсъдила с командира преди интервюто, че изказванията му могат да навредят на кариерата му. Според нея "Купол" е преценил, че "рискът си заслужава".

"Винаги има вяра в чудото. Или ще бъде кървава месомелачка и трупове, или ще бъде професионална контраатака. Има два варианта. И в двата случая ще има контранастъпление", каза "Купол" в интервю.

Украинското издание "Страна" пише, че статията на американския вестник е "вдигнала много шум в Украйна". По-специално тя е коментирана от секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, който е заявил, че информацията на журналистите не отговаря на действителността.

"Да, налице е трудна ситуация. Вече една година водим война срещу голяма държава, но която умът й не е голям. Знаехме, че ще бъде трудно за нас. Но сега да подкопаваш ситуацията, като предоставяш информация, която не отговаря на действителността, не е много приятно", каза той по украинската телевизия.

Говорителят на украинските въздушно-десантни войски Валентин Шевченко също заяви, че "Купол" е разпространил "недостоверна информация" в интервюто, след което военните са извършили служебна проверка. Според Шевченко командирът е разговарял с журналисти без разрешението на ръководството, което е забранено от правилника.

"Съобщените от военнослужещия загуби по време на бойни действия в подчиненото му подразделение са значително преувеличени. В същото време подобна информация е със статут на ограничен достъп", допълниха от десантните войски.

"Купол" ще бъде назначен в един от центровете за подготовка на десантно-щурмовите войски на ВСУ, уточни Шевченко. В отговор на решението на командването военнослужещият написа рапорт за уволнение. В коментар за "Хромадске" командирът заяви, че командирът на въздушно-десантните войски генерал-майор Максим Миргородски е обяснил понижаването му в длъжност с това, че ако Купол твърди, че военните са зле обучени, то нека сам ги обучава.

В същото време пък сержантът 46-а десантн-щурмова бригада Владимир Шевченко се застъпи за "Купол". Шевченко пише, че интервюто е "правдиво и възможно най-фактологично", като същевременно е предпазливо и балансирано, "защото реалността е много по-лоша", пише той.

"И това не е мнението на един псевдоексперт за "две-три седмици" (намек за обещанията за бърза победа от страна на висши служители в Киев). Това е обмисленото експертно мнение на професионалист от най-висока класа. Човек, който се ползва със стопроцентовото и безусловно уважение на подчинените си и на всички други части, изпречили се на пътя му. Но вместо това висшето военно и политическо ръководство решава да накаже един твърде умен боец и да го отстрани от поста му", пише той.

Вчера статия на приблизително същата тема публикува в. "Ню Йорк Таймс".

Украйна хаби боеприпаси и губи най-боеспособните си военни в Бахмут, рискувайки бъдещи сражения, пише вестникът. "Военните използват хиляди артилерийски снаряди на ден в опит да задържат източния град, което може да застраши планираната пролетна кампания", опасяват се събеседниците на вестника.

Те подчертават "напрежението между решението на Украйна да защитава Бахмут на всяка цена и надеждите ѝ да си върне територията през пролетта". Единият от събеседниците твърди, че американците са предупредили Украйна да не разхищава боеприпаси "в този ключов момент".

Настоящите доставки на снаряди от Запада се описват от високопоставен служител на Пентагона като "последно усилие", тъй като наличните запаси на НАТО са критично малки.

Източниците на вестника смятат, че поради това ВСУ ще има само "една реална възможност" за контраофанзива. "И вероятно ще им се наложи да го направят, докато се борят с постоянния недостиг на боеприпаси".

Положението се усложнява от факта, че украинските загуби са толкова тежки, че командирите ще трябва да решат дали да изпратят части за защита на Бахмут или да ги използват в пролетната офанзива, твърдят няколко официални лица.

Засега обаче администрацията на Байдън е уверена, че защитата на Бахмут няма да провали пролетната контраофанзива. "Но колкото по-дълго продължава битката, толкова по-вероятно е това да се промени.

А в Бахмут Украйна губи повече боеспособни войници, отколкото Русия, смята изданието.

"Подкрепяната от Кремъл групировка ЧВК "Вагнер" използва отряди от бивши затворници, за да пробива украинските позиции. Това означава, че калени в битка украински войници губят живота си, защитавайки града срещу по-слабо обучени руски пехотинци", пише в. "Ню Йорк Таймс".

Дир.бг