78 години от Дравската епопея бяха отбелязани днес в късния следобед в Шумен. На площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха поднесени венци и цветя от местната власт, от организации и граждани.

Слово за събитията от 6-и до 22 март 1945, когато българите отблъскват войските на Третия райх през Втората световна война край Драва, поднесе Недялко Недялков, началник-щаб на военно формирование 34 200.

„В Дравската епопея българската армия се показа като най-силната на Балканите. И днес войните ни са с манталитета на победители и предано служат на своя народ и го доказват в мисиите ни по света. Това са наследниците на героите от Драва“, отбеляза в словото си Недялков.

Той припомни и за участието в боевете на 72-мата шуменци. Сред тях е доброволецът Славчо Ковчазов от село Никола Козлево и старшина Димитър Димов от село Черенча, който сам пленява немски войник и взема трофеи две картечници, пет автомата, пет пушки, четири пистолета.  

Честването на годишнината от Дравската епопея се организира от Община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон и Съюзът на ветераните от войните. Днес в церемонията участие взеха представителни роти от Шуменския гарнизон и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.

ШУМ.БГ