Споразумението за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море, което трябваше да изтече днес, е подновено, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, но не уточни за какъв период е удължението, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


"Сделката за зърнения коридор трябваше да изтече днес. В резултат на нашите преговори с двете страни (Русия и Украйна), ние осигурихме удължаване на тази сделка", посочи Ердоган в реч в западния град Чанаккале.


Той благодари на ООН за усилията за удължаване на тази договореност, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ТРТ.


Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че споразумението е удължено със 120 дни.


Русия първоначално призова за подновяване на споразумението само за 60 дни, половината от срока на предишното удължаване, а Украйна настояваше за 120 дни.


Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март.


Земеделските стопани в няколко страни, сред които и България, протестираха вече няколко пъти заради това, че зърното остава в страните им и подбива техните цени вместо просто да преминава.


Милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този начин свалянето на цените на храните, които достигнаха рекордно високи нива в глобален аспект.

Дневник