Разследващата комисия на ООН нарече военно престъпление извеждането на украински деца от Русия на нейна територия. В публикувания в четвъртък доклад на комисията, която работи в Украйна от няколко месеца, се подчертава, че международното хуманитарно право забранява - с някои редки изключения - евакуацията на деца от страна във въоръжен конфликт.

Ръководителят на комисията, норвежкият съдия Ерик Мьосе, заяви на пресконференция, че той и колегите му са проучили подробно случаите на 164 деца на възраст между 4 и 18 години, изведени от Донецка, Харковска и Херсонска област.

Както пишат членовете на комисията в доклада си, самите тези деца и техните родители са заявили, че руските социални служби са казали на децата, че ще бъдат дадени на руски семейства, а украинските деца "са изразили най-сериозни опасения", че ще бъдат разделени от семействата си завинаги.


Украинските власти изчисляват, че към февруари руснаците са извели от страната 1621 украински деца (комисията на ООН заявява, че не може да потвърди тази цифра). Украйна многократно е наричала това престъпление и настоява за връщането на децата.

Руските официални лица говорят с гордост за извеждането на децата от Украйна и за тяхното "превъзпитание" в любов към Русия.

Учат ги да обичат Русия

Руският омбудсман по правата на детето Мария Лвова-Белова обяви миналата година, че самата тя е приела дете от Мариупол - град, бомбардиран от руснаците, а по-късно през септември заяви, че децата оттам успешно се учат да обичат Русия.

"Когато ги заведохме на територията на Московска област, за да се възстановят малко, започна да се разказва, че те говорят негативно за президента Путин, говорят всякакви гадости, пеят украинския химн, "Слава на Украйна" и всичко останало", каза Л'вова-Белова пред Обществената палата. "Така че да, има някакъв негативизъм, може би в началото, но след това той се трансформира в любов към Русия."


"Незаконното депортиране на украински деца в Руската федерация се представя от руснаците като благороден акт за спасяване на деца", заяви миналата година украинският омбудсман Дмитрий Любинец и заяви, че международното право квалифицира насилственото прехвърляне на деца от една национална група в друга като геноцид.

Геноцид?

Украинските власти често наричат действията на Русия геноцид, но според Ерик Мьозе анкетната комисия на ООН не е открила достоверни доказателства за геноцидна политика в строгия правен смисъл в действията на Русия в Украйна.

"Ние не откриваме, че в Украйна е имало геноцид. Въпреки това, разбира се, следим всякакви доказателства в това отношение и отбелязваме, че в някои аспекти може да има въпроси относно този вид престъпление. Например изявленията в руските медии срещу групи от украинското население. Но все още не сме стигнали до никакво заключение. Ще продължим работата си", заяви Ерик Мьозе.

Освен отнемането на деца комисията разследва всички обвинения срещу Русия във връзка с войната в Украйна.

"Комисията стигна до заключението, че руските власти са извършили многобройни нарушения на международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека, в допълнение към широк спектър от военни престъпления, включително военни престъпления под формата на случайна смърт, наранявания или щети, умишлени убийства, изтезания, нечовешко отношение, незаконно лишаване от свобода, изнасилване и незаконно преместване и депортиране", заяви Ерик Мьозе.

В доклада се отбелязва по-специално, че руските военни и други сили за сигурност системно и широко практикуват изтезания, включително електрически шокове по гениталиите, обесване за ръцете, задушаване с найлонова торба на главата и т.н., както и изнасилвания, като всички те могат да бъдат класифицирани като престъпления срещу човечеството.

Въпреки че докладът е публикуван на годишнината от руската бомбардировка на театъра в Мариупол, където се укриваха цивилни, членовете на комисията не успяват да установят дали случилото се там миналата пролет е престъпление срещу човечеството.

В доклада се обяснява, че членовете на комисията не са били допуснати в окупираната от Русия част на Донецка област, включително Мариупол, а без това комисията не може да направи правно обосновани заключения.

Независимата международна анкетна комисия за Украйна беше създадена през март миналата година, дни след нападението на Русия срещу Украйна, от Съвета на ООН по правата на човека. В състава ѝ влизат бившият съдия от Международния наказателен трибунал за Руанда, Върховния съд на Норвегия и Европейския съд по правата на човека Ерик Мьозе, босненската съдийка Ясминка Джумхур и колумбийският правозащитник Пабло де Грейф.

През октомври комисията публикува първия си доклад, в който се разглеждат събитията в северните райони на Украйна - Киев, Чернигов, Суми и Харков - по време на руската окупация.

Комисията стигна до заключението, че огромното мнозинство от нарушенията на хуманитарното право, включително военните престъпления, които са се случили в региона през този период, са извършени от руските военни и окупационни власти, но украинските военни също са нарушили правата на човека и хуманитарното право в някои случаи и са извършили военни престъпления в два случая.

Днес.бг