Отборът на „Шумен“ триумфира в турнира за купата на България по хандбал при мъжете. На финала днес в препълнената зала „Арена Шумен“ момчетата на Никола Карастоянов и Костадин Семерджиев надиграха и победиха „Локомотив“ Горна Оряховица с 25:15 (11:10).

Третото място в надпреварата остана за „Спартак“ Варна, който победи „Пирин“ Гоце Делчев с 33:21 (15:11).

„Страхотен мач за нашия отбор, особено в защита. Резултатът достатъчно добре говори за това, едва 15 допуснати гола. Не помня да е имало такъв финал за купата. Бяхме изключителни в защита, докато в нападение направихме приличен мач. Много съм доволен, че успях да дам и игрови минути на по-младите състезатели, за да се калят игрово в подобен мач, което е безценно за тях. Изключително съм доволен от всички и най-вече от нагласата за игра и победа“, коментира след финалната среща треньорът на „Шумен“ Никола Карастоянав.

Наставникът на „Локомотив“ Йордан Димитров поздрави шуменци за спечелената титла и сподели, че според него момчетата му са прегорели в тази среща. „Днес „Шумен“ бе по-добрият отбор и заслужено спечели“, каза още Димитров.

Финалният двубой очаквано започна много оспорвано и равностойно, не мина и без нервни изблици, най-вече заради съдийски отсъждания. „Локомотив“ имаше аванс от гол, два до средата на полувремето, а „Шумен“ догонваше и изравняваше. В 15-ата минута шуменци обърнаха и поведоха със 7:6, а след това и с 10:7. „Локомотив“ бързо реагира и в края на първата част намали изоставането си до 11:10, при който резултат завършиха първите 30 минути.

Във втората част „Шумен“ стоеше по-добре на терена и постепенно започна да увеличава аванса си в головете и след 15 минути от второто полувреме поведе с 18:11. „Локомотив“ не успя да противодейства този път и разликата достигна до десет гола, с което победата на „Шумен“ бе сигурна.

Отборите от финалната четворка в турнира за купата на България получиха плакети и медали  от президента на българската федерация по хандбал Росен Добрев, който изгледа всички мачове от надпреварата. Купата на победителите той връчи, заедно със заместник-кмета на община Шумен Найден Косев.

Две от индивидуалните награди от финалния турнир бяха грабнати от шуменски играчи. За най-полезен състезател бе определен Бранимир Балчев, а за най-добър защитник Николай Николов.  Призът за най-добър вратар отиде при стража на „Локомотив“ Стефан Димитров, а този за голмайстор на турнира при Петко Петков от „Спартак“ Варна, отбелязал 15 гола в двете срещи на отбора си.

Почетни плакети получиха съдийските двойки, свирили мачовете Светослав Йовчев/Звезделин Йончев и Галин Караджов/Младен Белов, както и делегатите Росица Димкова и Михаил Башев.

ШУМ.БГ