Комисията по външни работи на турския парламент прие законопроекта за одобряване на ратификацията на Протокола за присъединяване на Финландия към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), съобщиха турските медии.

През следващите дни се очаква предложението да влезе за разглеждане в пленарна зала. Ако бъде приет от депутатите, протоколът за присъединяването на Финландия към НАТО ще бъде публикуван в турския държавен вестник.

Законопроектът, който бе подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, предвижда да бъде дадено одобрение за ратификацията на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО с оглед на приноса, който членството ѝ ще окаже за евроатлантическата сигурност.

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.

Миналата седмица по време на среща с финландския президент Саули Нинистьо в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да бъде започнат процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за членство в НАТО.

БТА