30 години различни политици идват и казват: „Ние ще ви спасим. Ние ще ви оправим.“ Да си призная честно, когато първия път влязохме в политиката, и ние мислехме така – че ние ще бъдем хората, които ще спасят България. Оказа се, че проблемите са много големи и единственият начин да ги решим е да го направим всички заедно. Единственият начин да имаме различна България е да се обединим всички. Начинът е всеки от нас да поеме отговорност и да си каже: "От мен зависи, не от някой друг някъде там."

С този призив съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков се обърна към гражданите във Велики Преслав, които го посрещнаха в града си, за да го чуят и да бъдат чути. Петков ги призова да убедят и своите близки и приятели, че именно от техните действия и от техния избор зависи в бъдещия парламент да бъде съставено правителство, което работи за истински европейски живот в България.

Съпредседателят на ПП опроверга широко разпространеното твърдение, че българите са индивидуалисти. „Няма много нации в света, където на празник цялото село се хваща ръка за ръка на хорото. Българският танц е хоро - танц, който се танцува от всички заедно. Така че това е в корените ни. Сега трябва да приложим тази идея и върху управлението на държавата“, каза Петков пред пълната зала във Велики Преслав.

Водачът на листата на ПП-ДБ акад. Николай Денков наблегна върху регионалните приоритети на коалицията. „Споразумението за изграждане на нов водопровод към Шумен беше подписано с Европейската комисия през 2014 г. Досега няма водопровод, защото фирмите не могат да се разберат коя да вземе парите. А защо няма отклонение към Велики Преслав? Защото става малко по-сложно и по-скъпо. А когато стане малко по-сложно и по-скъпо, може да се открадне по-малко. Така тази картина, която важи за цялата страна, засяга и вашия живот“, посочи акад. Денков. Той е убеден, че когато оправим болниците, училищата, университетите, пътищата, хората ще искат да се върнат и да живеят тук, както и той самият го е направил след години в чужбина, въпреки чудесните перспективи за развитие там. Защото страната ни е прекрасна.

Кирил Петков и акад. Николай Денков отговориха на множество въпроси за пенсиите, доходите, образованието, културата. След дискусията във Велики Преслав гостите се хванаха на хорото заедно с танцьорите от „Веселото хоро“ с ръководител Нина Денева.

В Шумен двамата лидери се поклониха както в Томбул джамия, така и в църквата „Св. Три Светители“. Те разговаряха и се снимаха с много хора в централната пешеходна зона на областния град. Централни теми бяха цените на храните, доходите, пенсиите. Как да си върнем децата от чужбина, питаха много от по-възрастните шуменци. „Няма спасител. Ние трябва да си свършим работата и то заедно“, обобщи Кирил Петков. В центъра на Шумен той дори получи подарък – домашна баница като знак на благодарност за ръста на доходите и пенсиите по време на краткото му управление миналата година.

В градската градина Петков и акад. Денков поговориха с майки за бъдещето на техните деца. Двамата поднесоха букети на паметника на Тодор Колев.

https://www.facebook.com/PromeniShumen

Пресцентър на Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България"-Шумен