Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес Буча заедно с лидерите на четири страни от Централна и Източна Европа, предаде Франс прес.

Визитата на украинския лидер в този град заедно с президентката на Молдова Мая Санду, премиера на Хърватия Андрей Пленкович, словашкия премиер Едуард Хегер и словенския премиер Роберт Голоб, е по повод годишнината от изтеглянето от Буча на руските сили.

Буча се превърна в град-символ на жестокостите, за които Украйна и Западът обвинява руските сили, отбелязва Франс прес.

Пред чуждестранните лидери в Буча Зеленски обеща: "Ние ще спечелим, това е сигурно. Руското Зло ще падне, точно тук в Украйна и няма да може повече да се изправи".

"По улиците на Буча, светът видя руското зло, злото в неговия най-чист вид", добави Зеленски. Той подчерта, че това зло Кремъл се е опитал "да пренесе и по улиците на други градове в Украйна, в Европа и по света, които руските окупатори можеха да превземат".

"Те можеха да го направят, ако ние не бяхме тук, ако не бяха украинците", подчерта той. После заяви, че украинският народ е спрял най-голямата антихуманна сила на нашето време. "Вие възпряхте властта, която презира и се опитва да унищожи всичко, което дава смисъл на човешкото съществуване".

На 31 март 2022 г. руската армия се изегли от Буча и от целия район северно от Киев, месец след като бе подела инвазията в тази страна по заповед на руския президент Владимир Путин. Два дни след изтеглянето светът научи за клането в Буча.

Журналисти на Франс прес откриха в Буча на 2 април опожарени отломки от коли, разрушени къщи и преди всичко разпръстнати на няколкостотин метра труповете на двайсетина мъже в цивилни дрехи, сред които и един с вързани зад гърба ръце.

Тези сцени потресоха целия свят, а Киев и западните страни отправиха отстри упрези заради екзекуциите на произволен принцип на цивилни и за военните престъпления. Кремъл отрече да е замесен и заговори за постановка.

Година след освобождаването на Буча Киев смята, че над 1400 са мъртвите цивилни в града и района му по време на руската окупация. От тях жертвите само в град Буча са 637. /БТА