13 представления са селектирани за участие във фестивала “Друмеви театрални празници”, който ще се проведе от 11 до 16 май в Шумен. 12 са постановките, които ще се изиграят на сцената. Те са избрани измежду 24 постъпили предложения от селекционера тази година театроведът Елена Ангелова. Удължен е срокът за текстовете в направление “авторски прочит” заради възникналия по-голям интерес.

Това обявиха днес на пресконференция директорът на ДКТ “Васил Друмев” Илия Виделинов и представители на сдружение “Друмеви театрални празници”, което организира фестивала.

За участие в основната програма на фестивала са селектирани: “Мислещите тръстики” на театър Сфумато, “Юзър”, авторски спектакъл на Боян Иванов и Алексей Кожухаров, “Полетът на къртицата” - Столичен куклен театър, “Суматоха” ДТ Стара Загора, “В полите на Витоша” - ДТ Ловеч, , Забелязано в Благоевград”– ДТ Благоевград, “Войната на Микеланджело “– ДТ Габрово, “Аутсайдер” – театър Зонг, “Самотата в съвременния човек/свят” – Куклен театър Стара Загора, “Дърво без корен” – моноспектакъл Илиян Марков, “Лазарица” – моноспектакъл Димитър Марков от ДТ Сливен, “Неведение” - авторски спектакъл на Албена Ставрева Народен театър София. Селектиран е спектакълът на варненския театър “Тютюн”, но заради заетост на артистите представлението няма да участва в Шумен.

В направление авторски прочит броят на текстовете все още не е известен. До обявения краен срок са предложени 23 текста, но в последния момент са постъпили още 8 предложения от пишещи хора и селекционерът Катерина Георгиева ще направи своята селекция до петък тази седмица. През 2023 г. В конкурса за текстове има три направления - пиеса за възрастни, пиеса за деца, адаптация на български художествен текст, издаден след 2000 г. Четенията на текстовете, които бъдат селектирани в направления “авторски прочит” ще бъдат излъчвани онлайн.

Журито, което ще оценява представленията тази година е с председател режисьорът Лилия Абаджиева и членове Катя Петрова – куклен режисьор, актьорът Пенко Костадинов, Десислава Василева от сдружението и Даниела Вичева – представител на Община Шумен.

“Въпреки че в началото на нашата дейност се бе формирало недоверия към нас, ние показахме, че имаме голямото желание и искаме да осъществим фестивала на Шумен и тази година. Затова благодаря на Община Шумен и всички партньори, които ни се довериха и застанаха зад нас, за да ги има Друмевите театрали празници, каза на брифинга председателят на сдружението актьорът Кольо Стайков. Той допълни, че от всички партньори, на този етап разговорите продължават само със Съюза на български артисти, които не са заявили подкрепа за фестивала , но подкрепят усилията на екипа да го организира и проведе.

1 голяма награда и още 9 в различни категории ще бъдат присъдени на тазгодишния театрален фестивал в Шумен. Изработват се нова статуетка и плакети, като техен автор е скулпторът Калоян Тодоров.

Билетите за представленията ще бъдат пуснати в продажба от утре, като те могат да се закупят онлайн от сайта на ДКТ “Васил Друмев”, фейсбук страницата на театъра и на касите му, които са с работно време всеки делничен ден между 11,00 – 19,00 часа.

“Бюджетът на фестивала е защитен пред нашите партньори. Разговорите с тях са проведени и те застават зад нас. Остава ни само да подпишем договорите. Статутът на фестивала е същият, той не е променян или губен. Фестивалът е национален и е потвърден от Министерството на културата”, каза в заключение Илия Виделинов и пожела успех на всички, свързани с фестивала “Друмеви театрални празници”.

ШУМ.БГ