40 пилоти са подали заявки за участие в Планинско изкачване “Шумен”, което е първи кръг от шампионата на България в тази дисциплина. Надпреварата е тази събота и неделя (8-9 април) по познатото на любителите на автомобилния спорт трасе – от парк “Кьошкове” към Стария град.

Днес организаторите на автомобилното състезание от Община Шумен – зам.-кметът Найден Косев, от АСК “Шумен аутоспорт” - Валери Балабанов, председател на клуба, Данчо Данчев – директор на състезанието дадоха пресконференция.

“Община Шумен за пореден път подкрепя това състезание, което е в памет на шуменския пилот Валерий Великов. Подпомогнахме надпреварата и със средства и с логистика и се надявам да се получи поредния спортен празник за града ни”, каза Найден Косев.

“Въпреки трудностите, които има в страната ни, успяхме да организираме и тази година това състезание. Участниците не са малко и се надяваме да стане добро състезание. Сред подалите заявки виждаме и четирима шуменци, плюс Христо Атанасов от Велики Преслав. По трасето ще карат Мартин Сурилов със Ситроен С3R5, който ще направи и тренировка за предстоящото му участие в рали шампионата, Румен Димитров, Ханко Хинков, Иво Дечков. С най-добри коли за планинското са Пламен Камбуров (Шкода Фабиа R3), който е под първи стартов номер, Румен Киров със Субару Импреза, Левент Юмеров БМВ Е46”, заяви на брифинга Данчо Данчев.

Валир Балабанов допълни, че списъкът със заявки е щял да бъде по-дълъг, но заради наложените европейски правила за провеждане на състезания и у нас от Автомобилната федерация на България, пилоти не са могли да коригират автомобилите си. “В Шумен ще стартира и румънския пилот Богдан Минеа с Рено Клио. Очаквахме още двама състезатели от северната ни съседка, но засега те не са подали заявки”, съобщи Балабанов.

Той каза още, че трасето е почти готово за съботните тренировки и състезанието в неделя. “Трасето е готово, като и днес се работи по него, за да се подготви в детайли. Ще има два изкуствени и един естествен шикан. Определени са местата, където публиката ще може да наблюдава състезанието. Маркирани са местата за паркинг. Обезпечено е състезанието откъм охрана и сигурност”, заяви Валери Балабанов.

Сервизния парк на планинско “Шумен” ще е по ул. „Раковски“ и автобусния обръщач на парк „Кьошковете“(Мечката). Зрителите могат да паркират по северното платно на бул. “Симеон Велики” след Томбул джамия, на платото в местността “Хижата”, срещу хотела на ДАП, по пътя от Гроба на курсистите към финала на състезанието вила “Пазачница”. Преди и между маншовете ще има дрифт шоу. Билетът за надпреварата е 10 лв. за ден.

Официалното откриване на планинско “Шумен” е в събота от 12,30 часа пред паметника на Валерий Великов на входа на парк “Кьошкове”. Началото на съботните тренировки, които са в три манша, е от 13,30 часа. В неделя същинската надпревара, също в три манша, започва от 10,00 часа.

Въвеждат се промени в движението във връзка с автомобилното състезание. За осигуряване на безопасни условия за провеждане на надпреварата ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Георги С. Раковски“ от ул. „Райна Княгиня“ до входа на „Шуменско пиво“ за времето от 12.30 до 18.00 часа на 8 април (събота) и от 9.00 до 16.00 часа на 9 април (неделя).

По същото време, от 12.30 до 18.00 часа на 8 април (събота) и от 9.00 до 16.00 часа на 9 април (неделя) ще бъде затворен за движение и пътят за Стария град в участъка от портала на „Шуменско пиво“ до вила „Пазачница“. За обходен маршрут към село Новосел ще се използва републиканският път Е70.

Забранява се движението по пътя от Гроба на курсистите до Стария град, както и по прекия път за село Новосел – от кръстовището до Стария град към Шумен от 12.30 до 18.00 часа на 8 април (събота) и от 9.00 до 16.00 часа на 9 април (неделя).

ШУМ.БГ