175 години от създаването на първото взаимно новобългарско училище, създадено в Дивдядово, отбелязва тази година наследникът му IX ОУ “Панайот Волов”.

Честванията започват на 20 април с тържество по случай 147 години от гибелта на Панайот Волов. Оргазинирано е посещение на къща музей "Панайот Волов" за учениците от 5. до 7. клас и урок по родолюбие за малчуганите от начален етап. Ден след това, децата ще станат част от спортен празник, а на 25 април ще рисуват на асфалт.

Училището ще отвори вратите си за посетители в понеделник (24 април), а на 27 април честванията ще завършат с празничен концерт в ДКТ "Васил Друмев" от 18 ч.

IX ОУ “Панайот Волов” в кв. “Дивдядово” е горд наследник на първото взаимно новобългарско училище, чието начало започва в далечната 1826 година с учебно дело, създадено от даскал Дончу. През 1838 г. се открива килийно училище, а взаимното училище отваря врати през 1848 г. с първи учител Захари Димов. През 1862 г. Дивдядовското училище отваря като класно. В училището е учил Панайот Волов, намирал е убежище Апостолът на свободата – Васил Левски.

В него през годините учат хора като проф.д-р Тончо Жечев, проф. Марин Жечев, проф. Борис Митев и други.

Днес IX ОУ “Панайот Волов” продължава да се развива, като реализира различни европейски и национални проекти. Особена гордост за училището е отборът „Млад огнеборец“ – многократен общински, областен и национален първенец.

ШУМ.БГ