Формата за регистрация за участие в 45-тото издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ вече е отворена, съобщиха от шуменския университет, който заедно с община Шумен и Студентския съвет, е организатор на творческата надпревара.

Регистрацията за участие в конкурса е до 12 май на https://litkonkurs.shu.bg/registraciya/

Тази година конкурсът ще се проведе на 19, 20 и 21 май. Откриването на 45-тото издание е на 19 май в 13:00 часа пред Ректората. И тази година в журито са Захари Карабашлиев, Петър Чухов и проф. Пламен Дойнов, д.н.

По регламент в конкурса могат да участват само студенти и докторанти от български висши училища с творби в три направления – поезия, белетристика и критика (публицистика и журналистика).

В съпътстващата програма участниците ще посетят прожекция на българския филм „Шекспир като улично куче“ и ще се срещнат с част от екипа. Предвидено е представяне на две нови книги -  „Рентгенова снимка на свободата“ на Михаела Илиева и „Тишината е спяща красавица“ на Петър Чухов. Ще бъде открита и фотоизложба.

Награждаването на лауреатите е на 21 май в 11:30 часа  пред паметника на Иван Пейчев, който е пред Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен. Голямата награда на Конкурса е осигурена от Община Шумен и е издаване на книга на автор-студент.  

ШУМ.БГ