25 състава с близо 200 участници ще се представят на 17-тото издание на фестивала “Магията на танца”, който ще се проведе тази събота и неделя, 29 и 30 април, в зала “Арена Шумен".

“Това е най-голямото танцовото събитие в нашия град и всяка година предизвиква интереса на формации от цялата страна. Така е и този път. Идеята на фестивала е да популяризира танцовото изкуство. Той се е утвърдил като място, където се обменя информация за най-новите тенденции”, каза днес на пресконференция Дияна Христова, директор на Младежки дом-Шумен, който заедно с община Шумен е организатор на проявата.

Фестивалът е с конкурсен характер, като в състезателната програма са включени три танцови жанра: съвременни, характерни и улични танци. Участниците ще бъдат разпределени в четири възрастови групи - първа възрастова група – от 5 до 8 години; втора възрастова група – от 9 до 11 години; трета възрастова група – от 12 до 15 години; четвърта възрастова група – над 16 години.

Шумен ще бъде представен от формациите „Емоушън“, „WoW“, „Фаворит“, балетно студио „Перли“ и група “Фантазия” при НЧ „Добри Войников-1856“

изпълненията ще бъдат оценявани от жури в състав: председател проф. Анелия Янева, преподавател по съвременни танци в ЮЗУ – Благоевград, Боряна Колева, хореограф и ръководител на ансамбъл “Веселяче”, Йордан Василев - инструктор и преподавател по хип-хоп и брейк.

И в двата дни началото на програмата е от 11,00 часа, а от 16,00 часа е предвидено да започне награждаването на призьорите. Ще бъдат връчени купи и грамоти на класиранети на първите три места изпълнения във всяка възрастова група и жанр, както и Гран При за съвременни танци.

Входът за зрители е свободен.

ШУМ.БГ