Популациите на елвезиево кокиче и пролетна циклама са в стабилно състояние. Това сочи извършеният мониторинг на тези видове, които се срещат на територията на природен парк „Шуменско плато“, съобщиха от пресцентъра на парка.

Според Червената книга на България елвезиевото кокиче е в категорията „застрашен вид от изчезване“, а цикламата се определя като рядък вид в режим на опазване.

За елвезиевото кокиче преброяване е извършено в района на заслон "Теменуга" като плътността на популацията е определена в 52 броя отчетни площадки. Установени са общо 3,59 бр. растения/кв.м, в т.ч.с цвят 2,22 бр./кв.м и без цвят 1,37 бр./кв.м.
      
За пролетното ботурче/циклама/ преброяване е направено в местността  "Гарваница". Плътността на популацията е определена в 30 броя отчетни площадки, установени са общо 10,97 бр. цветове от растението/кв.м. Приема се, че от една грудка /растение/ излизат средно по три цветоносни стръка и се получава средно 3,66 бр. растения/кв.м.
      
Любопитен факт за двете растения е, че са отровни. Забранено е брането им, както и изкореняването. Двата растителни вида са култивирани и като декоративни, допълниха от дирекцията на ПП “Шуменско плато”.

ШУМ.БГ