Честване на 150 години от първия учителски събор в Шумен организират Шуменският университет (ШУ) „Епископ Константин Преславски“ , Варненската и Великопреславска света митрополия и Университетският литературен център „Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев", съобщиха от пресцетъра на ШУ.

Оттам уточниха, че събитието е под надслов „Памет за Първия“ и ще се проведе утре (27 април). Програмата ще започне в 9:00 часа с благодарствен молебен в храм „Свето Възнесение Господне“ в Шумен и поднасяне на цветя на признателност пред паметника на митрополит Симеон в градинката пред храма.

В 10:00 часа в Аулата на Ректората ще се проведе тържествено събрание. Приветствие ще отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Слово за значението на делото на митрополит Симеон ще поднесе проф. д.и.н. Лизбет Любенова от Българската академия на науките. Директорът на II Основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен Павел Павлов ще говори за директора като лидер на педагогическия колектив. С думи „Из дневника на един учител“ пред аудиторията ще се представи проф. д-р Виолета Кюркчийска - директор на Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование-Варна.

В 11:30 пред Аулата ще бъде открита мобилната изложба „Учениците имат должност“, предоставена от Националния музей на образованието в Габрово. В нея е направен исторически преглед на училищната дисциплина като елемент от цялостното развитие на образователната система у нас от Възраждането до 70-те години на XX век.

ШУМ.БГ